Uansvarlig av Nettavisen

“Skadelig propaganda” var tittelen på en klage jeg sendte til Nettavisen i fjor sommer. Nå har de publisert enda mer skadelig propaganda.

Hvorfor ignorerer Nettavisen informasjon som deles av ME-pasienter – men har tillit til personer som motarbeider pasientene, forskning, WHO og andre lands myndigheter?



Kommentarfelt

21. februar 2024 svarte ME-foreningen på et propagandainnlegg av LP-instruktør Live Landmark i Nettavisen; “ME er en reell sykdom”

“I Norge ser vi hver dag hvordan ME-syke skades, og hvordan et syn på ME som psykisk betinget bidrar til skaden.”

I kommentarfeltet under artikkelen ble pasientene bl.a. beskyldt for å kaste bort tiden til leger “i håp om å kunne snylte og godte seg på velferdstaten.”

Jeg skrev et svar tilbake og antar det også ble lest av Nettavisen:

“Har gjort litt ekstra research for deg:

  • Amerikanske helsemyndigheter sin nettside om ME: “Myalgic encephalomyelitis/ chronic fatigue syndrome (ME/CFS), is a serious, chronic, complex, and systemic disease associated with neurological, immunological, autonomic, and energy metabolism dysfunction”
  • Det forskes også på ulike biomarkører (blodprøver) til å diagnostisere ME.

    Det skal bli en gledens dag når sykdommen kan påvises og vi slipper å lese om andres kyniske fordommer.” 

Redigert 31/3/24: Oppdaget at kommentaren er blitt fjernet…

Nina E. Steinkopf delte også en forskningsoversikt om CPET som en objektiv markør for sykdommen.

Et lite håp oppsto… Tenk om Nettavisen følger opp med en artikkel med oppdatert kunnskap om ME, som en motvekt til misinformasjon og fordommer..?

Men det sluknet fort.



Mikrofonstativ for propaganda

Fire dager senere publiserte Nettavisen en ny artikkel der tre leger fikk spre sin skadelige ideologi – uten kritiske spørsmål eller kritiske motstemmer; “Tar et oppgjør med ME-holdninger: – Noen blir provoserte når de hører de kan bli friske”

Legene er Ingrid B. Helland og Maria Pedersen fra Nasjonal kompetjeneste for CFS/ME, og Signe Flottorp fra FHI – som alle utgjør en alvorlig trussel mot ME-sykes liv og helse.

Kort oppsummert sier de at ME er en sykdom/tilstand man kan bli frisk av ved trening og terapi, men at diagnosen fører til en tro om at man ikke kan bli frisk. Det foreslås at ved å i stedet bruke diagnosen “Bodily distress syndrome” vil pasientene lettere forstå at man kan bli frisk, da denne er mindre skremmende – og peker på langvarig overbelastning som årsak.

De hever seg over forskning og omdefinerer en alvorlig, kronisk, ofte virusutløst sykdom til en psykosomatisk stresstilstand. Det tråkkes over lik for å fremstille seg selv som håpets budbringere – uten et snev av innsikt i håpløsheten de selv påfører oss.

5 år etter at 7265 personer krevde ny ledelse ved kompetansetjenesten, lar Nettavisen dem presentere sine udokumenterte hypoteser som en sannhet, og fremstille pasientene som vedvarende syke pga. diagnosenavnet – uten et eneste kritisk spørsmål.


Kilder 2015 & 2023


Bodily distress disorder

Artikkelen underbygger LP-instruktør Live Landmarks propagandainnlegg, nevnt innledningsvis (18/2/24).

Landmark har økonomisk interesse i pasientgruppen. Etter at Storbritannia advarte mot LP i ny veileder for ME/CFS (2021) foreslo hun at Norge kunne slutte å bruke ME-diagnosen. Nå som den norske veilederen skal revideres, vil hun at ME-diagnosen også skal revurderes – og får drahjelp av sine legevenner i Nettavisen.

Diagnosen de løfter frem – “Bodily distress disorder” – er ny i WHO sitt reviderte diagnosesystem (ICD-11) og er klassifisert under psykiske lidelser. Den erstatter Nevrasteni og inkluderer MUPS – men er ingen erstatning for den biologiske sykdommen ME.

ME er fortsatt klassifisert under nevrologiske sykdommer, som den har vært siden 1969, og skal utelukkes ved den nye diagnosen.

Men det norske propagandamiljøet har åpenbart sin egen agenda…


Kopiert fra “SOS! Den nye diagnosefesten” (2020)


2022

Artikkelen er skrevet av en journalist jeg har kontaktet tidligere. Første gang var høsten 2022, etter han hadde skrevet; “Krever stans i Nav-praksis: – Uforsvarlig”

Her står det at USA og Storbritannia har avfeid psykologiske behandlinger mot ME, og at Helsedirektoratet skal vurdere om den norske veilederen skal oppdateres.

Jeg sendte ham derfor kopi av et brev fra Helsedirektoratet, mottatt samme år:

“(…) De skrev også at vurderingen ville gjøres opp mot norske forhold, som om ME er noe annet i Norge enn i Storbritannia og USA?”

Jeg la ved min informasjonspakke om ME, med kilder til oppdatert forskning, og fikk til svar at det ville tas med “i arbeidet vårt videre.”

2023

Ett år senere kontaktet jeg ham igjen. Denne gang i forbindelse med en artikkel om Long Covid, hvor bl.a. Wyllers omstridte LC-studie ble kritisert. Jeg føyet til:

“Wyller er for øvrig også del av Oslo Chronic Fatigue Consortium, som nylig publiserte et manifest (“Oslo-erklæringen”) hvor de psykologiserer virusutløste sykdommer.

Jeg har samlet kritikk fra 17 fagpersoner i en blogg, deriblant prof. David Putrino – prosjektleder for den nye studien du har skrevet om.”

I forrige ukes artikkel informerer han om “Oslo-erklæringen” – uten å nevne noe om kritikken, uten å gjenta at andre land har gått bort fra psykologiske behandlinger og uten å si noe om forskning.


Kilde 1 & Kilde 2


Leker med liv

Hva skal pasientene gjøre når pressen ignorerer informasjon vi deler, og gjør seg til mikrofonstativ for falske profeter som slåss for definisjonsmakt? Hvorfor legger de til rette for at leger i posisjon får dehumanisere oss i det offentlige rom, uten motstemmer?

Skuespiller Merryl Streep sa det godt i sin tale under Golden Globe 2017, da hun kommenterte Trumps ydmykelse av en funksjonshemmet reporter – “someone he outranked in privilege, power and the capacity to fight back:”

This instinct to humiliate, when it’s modeled by someone in the public platform, by someone powerful, it filters down into everybody’s life because it kind of gives permission for other people to do the same thing.

Disrespect invites disrespect. Violence incites violence.

When the powerful use their position to bully others, we all lose.

We need the principle of Press to hold power to account, to call them on the carpet for every outrage.”

Nettavisen åpner ikke bare opp for mobbing av pasientene ved å spre propaganda om en alvorlig sykdom. De utviser også blind tillit til et miljø som setter egne interesser foran forskning og pasientenes liv og helse.

Nettavisen har sviktet sitt samfunnsoppdrag.

Hilsen Sissel

Virusutløst ME (2015-2024)



Redigert: Haugesunds Avis har også delt artikkelen i sin papiravis 4. mars 2024.

One thought on “Uansvarlig av Nettavisen

  1. Takk Sissel, for din innsats for å spre konkret og saklig kunnskap❤️ Det er så underlig å bli sett på som konspiratoriker/aktivist og/eller at en ikke ønsker hjelp til å bli frisk når vi bare forholdet oss til seriøs forskning og anbefalinger fra Nice guideline og WHO sin beskrivelse av ME. Kan det bli mere snudd på hodet enn dette??!

    Liked by 1 person

Leave a comment