Hva Dagbladet visste om Paul Garner

English version (Google Translate)

Det tok lenger tid enn jeg trodde… før Dagbladet fortalte historien til Paul Garner. Dette er en kopi av eposten jeg sendte dem 29. januar i år.

Eposten ble sendt til Tips Dagbladet, med kopi til journalistene Jorunn Gaarder og Silje Førsund – som skrev den pasientfiendtlige artikkelen “ME-krigen” i fjor.

I dag, 15. september 2021, skriver Jorunn Gaarder om Paul Garner. Nok en gang for å sverte en hel pasientgruppe.


Avsløringer rundt prof. Paul Garners friskhistorie

Til Dagbladet

Jeg har de siste årene opplevd dere som et bias talerør for Lightning Process og Recovery Norge, og antar derfor at dere allerede er informert om prof. Paul Garners friskhistorie? Og at det kun er snakk om tid før historien deles av dere..? 

Vil derfor gjøre dere oppmerksom på de siste avsløringene i saken, sammen med en tidslinje, og be dere om å IKKE linke hans historie til ME/CFS: 

 • Prof. Garner ble syk i midten av mars, og har vært omtalt i minst 85 artikler og TV-intervju siden da
 • 5. oktober skriver han i en privat epost at han går tur 5 km pr. dag (ny avsløring)
 • 15. oktober skriver han i en ny privat epost at han også har begynt å sykle (ny avsløring)
 • 30. oktober forteller han på WHO sin pressekonferanse at han har vært syk i 7 måneder
 • 1. november deler Dagbladet en video av Garner fra WHO, hvor hans siste ord om Long Covid er: “it isn’t in your head.” 
 • 25. november er han på dykkertur på Grenada, deler bilder på FB og skriver bl.a. “I needed the rest to be honest.” (ny avsløring)
 • 25. januar publiseres en bloggpost i BMJ hvor han hevder å ha tenkt seg frisk fra Long Covid og visstnok ME/CFS. 

  Det satt i hodet hos ham likevel, og i likhet med andre LP-aktivister ser han ut til å tro at da må det gjelde alle.   

  Borte er takknemligheten for rådene han fikk fra ME-pasienter om “pacing” i starten (aktivitetsavpasning). Råd som han tidligere hadde oppgitt hjalp ham.

  Borte er også takknemligheten for støtten i FB-grupper. Istedenfor kastes pasientene under bussen, og artikkelen fremstår som å være skrevet etter veiledning fra Recovery Norge.  

  Han oppgir også at han fikk Denguefeber på reisen – et par måneder etter han ble frisk. Noe som kan tyde på en veldig lang ferie, ettersom han anså seg som syk 30. oktober (jmfr. WHO), og befant seg på Grenada 3 uker senere. Så kanskje har også ferien bidratt til at han kom seg på bena igjen? Sammen med pacing den første tiden? For hvorfor skulle han ellers trenge mer hvile, hvis han allerede var frisk?


Jeg har delt informasjon om dette til Henrik Vogt og Signe Flottorp på Twitter, og bedt dem om å ikke linke friskhistorien hans til ME/CFS, og ber nå dere om det samme. De aller fleste restitueres fra postviral utmattelse innen ett år. Og ME-pasienter som er rammet av en fysiologisk sykdom med energisvikt kan ikke gå turer 5 km. hver dag. Ei heller tenke seg friske. 


Over 20 studier viser at ME-pasienter har unormale oksygen- og laktatverdier dagen etter en sykkeltest (CPET). Se oversikt her.

Og minst 7 forskningsgrupper knytter pasientenes energisvikt til en faktor i blodet.

Legger også ved noen reaksjoner på Garners utspill fra: 

Mvh
Sissel Sunde

Skjermdump fra Trip Advisor.

Flere avsløringer

I juli 2020 uttalte Paul Garner i podcasten The Bunker, at han gikk turer på 4 km og hadde syklet frem og tilbake til søsteren. Dagbladet skriver at han først satte seg på sykkelen etter 7 måneders sykdom.

Garners daglige gåturer på 5 km et par måneder senere, viser at han allerede da var på bedringens vei.


4. september 2020 sa han i et videointervju med BMJ at han kun hadde utmattelse.

ME er ikke et synonym til utmattelse. ME er en virusutløst sykdom der utmattelse er ett av mange symptom. Forskning viser bl.a. endringer i immunsystemet, nervesystemet og energimetabolismen.

Se oversikt over forskning på ME og Long Covid i artikkelen: Insights from myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome may help unravel the pathogenesis of postacute COVID-19 syndrome

Fra 12:30 min.

Hva gjorde frisk?

I det samme intervjuet nevnt over, sier Garner at det er ME-pasienter og råd om aktivitetsavpassing (pacing) som har hjulpet ham. At han var sykest de to første månedene, men er bedre nå.

Etter å ha vært i kontakt med det norske LP-miljøet ble dog tonen mot ME-pasienter annerledes. Rådene var plutselig blitt gitt uoppfordret, og han utelot å fortelle at han selv hadde bedt om råd (se eksempler under). For nå var det noen helt andre som skulle ha æren for tilfriskningen.

Dagbladet skriver:

“Men Garner dro ikke til ME-klinikken. Han fikk tips av en legekollega om at han burde snakke med en norsk doktorgradsstudent i psykologi som tidligere hadde hatt ME. Og blitt frisk.”

Legekollegaen er Henrik Vogt, leder for Recovery Norge, og studenten er Live Landmark – hvis doktorgradstudie på Lightning Process mistet etisk godkjenning i juni 2021. Dette nevner ikke Dagbladet.

Landmark sier selv at hun ble frisk av en stressrelatert tilstand, og har jobbet som LP-coach siden 2008.Garner ber ME-syke om rådN = 1

I juni 2020 uttalte Garner at leger må slutte å diagnostisere ME som angst.

Noen måneder senere skriver han at katastrofetanker bidro til forverring av symptomene.

Nå tror han at hans personlige helseangst er det samme som ME, og at hans erfaring er representativ for både ME- og Long Covid-pasienter.

 “I feel that I have looked down the barrel of the ME/CFS gun and disarmed it.”

Er det rart pasientene blir frustrert?


Hvorfor nå, Dagbladet?

Dagbladet skriver at dette er første gang Paul Garner deler historien om hvordan han ble frisk med pressen. Det stemmer ikke. Garner har fortalt historien i minst 12 medier, inkl. i Morgenbladet.

Men hvorfor kommer Dagbladets artikkel først 8 måneder etter friskhistorien ble kjent? Kan det ha sammenheng med all mediedekningen av den nylig publiserte studien som støtter at ME-pasienter har svikt i energiomsetningen?

Studien er omtalt av både forskning.no, ABC Nyheter, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Universitetet i Bergen og Medical Express, og underbygger studieoversikten som Dagbladet fikk tilsendt i januar i år.


Men Dagbladet nevner ikke denne studien, selv om de linker Garners friskhistorie til ME.

Istedenfor kaster de pasientene nok en gang under bussen, med overskrift om at Paul Garner har mottatt drapstrusler fordi han ble frisk…

Det er uakseptabelt at enkeltpersoner kommer med trusler. Det er like uakseptabelt at Henrik Vogt ga ME-pasienter skylden for en familietragedie som tok liv i Sverige – dog uten at noen medier har slått dette opp med store overskrifter.

Men ingenting slår Dagbladets gjentagende uredelige journalistikk, og konsekvensen det får for tusenvis av alvorlig syke pasienter!

Hilsen Sissel


11 thoughts on “Hva Dagbladet visste om Paul Garner

 1. En ting som er litt interessant å nevne i denne sammenhengen er at trusler fra pasienter i retning av leger dessverre er et relativt vanlig fenomen. En studie publisert i JAMA som tok for seg arbeidsmiljøet til norske leger, konkluderte med at 4/10 leger har opplevd trusler fra pasienter, innen fire år etter avsluttet utdanning. Det vil si at tusenvis av leger i Norge idag, har opplevd trusler fra pasienter.

  Allikevel er det ikke spesielt vanlig at leger går ut i media og flagger dette, på tross av at det altså forekommer såpass ofte. Det er faktisk nesten utelukkende det lille miljøet med leger som har en såkalt “helhetlig” tilnærming til ME, som til stadighet snakker om dette i media.

  Lurer på hvorfor det kun er disse som går ut i media og anklager pasientene de sier de vil hjelpe for dette? Og hvorfor fremstiller de dette som et problem som er unikt for ME, når det tydeligvis er såpass vanlig blant mange pasientgrupper?

  Link til JAMA-publikasjonen: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2781456

  Liked by 2 people

  1. Tusen takk for viktig innspill. Sykepleien har også skrevet om denne studien: https://sykepleien.no/2021/07/fire-av-ti-leger-har-opplevd-trusler-fra-pasienter

   Lege- og LP-aktivist Henrik Vogt mener dog at en drapstrussel fra én av +20 millioner ME-pasienter i verden, er en “viktig verdensnyhet”… Dette er like absurd som at vi skulle dehumanisere hele legestanden i verden pga. Vogt sine skruppelløse ytringer… https://www.facebook.com/HenrikVogtMDPhD/posts/10159389729900281

   Kan også være verdt å merke seg at Paul Garner ikke nevner drapstrusselen i sin egen deling av artikkelen på Twitter… https://twitter.com/PaulGarnerWoof/status/1438050354072068096?s=20

   Liked by 1 person

   1. Så enig i dine betraktninger, Sissel! Det er et retorisk grep som heter “guilt by association”, hvor man forsøker å diskreditere en hel gruppe basert på enkeltmennesker (som ikke er representative for gruppen som helhet) sine handlinger. Dette er noe Henrik Vogt bruker flittig. Han kaster et mistenksomhetens slør over en hel gruppe, basert på enkeltmenneskers handlinger. Det er forøvrig også det samme som rasister bruker når de f.eks. peker på et tilfelle av en kriminell handling, og bruker den for å stigmatisere en hel nasjonalitet av innvandrere. Typisk at alle norsk-somaliere blir fremstilt som farlige og kriminelle, fordi det finnes folk som dessverre ikke er lovlydige, også i denne gruppen.

    Han blir bare mer og mer uredelig og uetisk, i måten han opererer på. Heldigvis virker det som om flere og flere har fått øynene opp for hvordan han handler nå, for jeg ser og hører stadig oftere leger som er skeptiske til ham. Det er så deilig at dette begynner å gå opp for folk også utenfor pasientmiljøene!

    Han er ikke den uskyldige engelen han fremstiller seg selv som. Fra mitt perspektiv fremstår han faktisk som en svært kynisk og manipulativ mann som bruker kontaktene sine i medie-Norge, og den statusen han har som “medielege”, til å aktivt sverte en pasientgruppe. Ikke bare en gang, dette er systematisk og noe han har drevet med over lang tid, i mange kanaler. Og la oss være ærlige – det er faktisk ganske sykt!

    Liked by 1 person

 2. Hva angår Paul Garner så har vel historien hans spriket i så mange retninger, og han har motsagt seg selv så mange ganger, at det er blir veldig vanskelig å karakterisere ham som en veldig troverdig kilde. Det er selvfølgelig veldig flott for hans del at han er blitt frisk fra sine utfordringer – ingenting som er bedre enn det! Men en som jobber på Cochrane burde nok ha nok innsikt i vitenskapelige metoder til å ikke over-generalisere basert på N=1. Spesielt når hans egne erfaringer overhodet ikke stemmer overens med det man har sett i de fleste RCTene. RCTer burde vektes tyngre enn anekdoter, og det finnes ingen unnskyldning for at en med hans bakgrunn ikke anerkjenner dette!

  Liked by 1 person

 3. If anyone wants validation of those emails, it was to me that Paul was replying too about walking 5km a day. His timeline definitely doesn’t add up.
  I even said to him in an email I didn’t think he had ME/CFS because his symptoms were constantly improving.
  If anyone needs proof those emails are genuine my email is vespa.bw@gmail.com
  you are welcome to contact me

  Liked by 2 people

  1. Thanks a lot for your kind comment and for sharing those emails. Great proof that he never developed ME/CFS, and already was on his way to recovery from regular postviral fatigue.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s