Postkortaksjon 2021

Hei! Vil du bli med på en postkortaksjon for å fremme ME-saken og “ME-skandalen?”

Du kan velge mellom 25 ulike postkort designet for aksjonen, 6 tekstforslag du kan kopiere eller få ideer fra, og 6 adresselister over relevante mottakere.

Alle kan delta! Pasienter, pårørende, familie, venner, helsearbeidere og andre støttespillere. Jo flere kort som sendes, jo bedre!

Bakgrunn for aksjonen

I dag, 12. mai, markeres den internasjonale ME-dagen for 29. gang. Det er 15 år siden mai måned ble ME Awareness Month og 5 år siden de første MillionsMissing-aksjonene så dagens lys.

I år etter år har vi kjempet for å bli sett, hørt og tatt på alvor. Men som prof. Ola D. Saugstad sa i sin appell under MillionsMissing Stavanger 2019:

“Til tross for at det kommer spennende forskningsresultater fra biomedisinsk ME-forskning, så øker angrepene på denne forskningen. Og til min forferdelse – på ME-pasientene selv.” (Fra 59 min)

Lite visste vi da hva vi hadde i vente. At norske helsemyndigheter skulle støtte en “kynisk, uetisk og uforsvarlig” studie på Lightning Process som behandling mot ME, og at Dagbladet ville erklære «ME-krig» i en serie artikler i mai 2020. Et stygt og uredelig angrep, som etterlot tusener av uskyldige, alvorlig syke pasienter på slagmarken.

Et angrep som fortsatte i sosiale medier og ledet til nye belastende artikler i andre medier – med udokumenterte anklager om pasienter som kun ønsker å bli friske.

I årets MillionsMissing synlighetskampanje kan du lese om 90 pasienters håp og savn. 30 ble syke som barn og tenåringer, rundt halvparten har levd med sykdommen i 10-49 år, og én er ikke lenger blant oss. ❤

Gleden var derfor stor da det i påsken 2021 ble publisert en grundig, norsk dokumentar på YouTube, som avkler myndighetene, det psykosomatiske miljøet og fagpersoner som sparker dem som allerede ligger nede.

ME-skandalen” forteller historien som ikke kommer frem i mediene, om:

 • Mektige nettverk
 • Skjulte interessekonflikter
 • Penger & Prestisje
 • Angrep på alvorlig syke
 • Forskningsjuks og mye mer

Men 6 uker senere lar fortsatt en offentlig reaksjon vente på seg. Alle våre tips og henvendelser er foreløpig blitt ignorert. Men fysiske postkort i hånden kan ikke ignoreres like lett. I hvert fall ikke hvis det kommer mange av dem.

Kan postkortene bidra til økt interesse for ME-saken og et skifte i den belastende debatten? Det er verdt et forsøk.

Dette gjør du

Du bestemmer selv hvor mange kort du vil sende- og til hvem. Bestillinger gjøres via PostNord, hvor du laster inn bilde, skriver inn litt tekst og mottaker/e. PostNord printer, sender og leverer.

NB! Postkorttjenesten er svensk. Dersom du får spørsmål om å oversette siden til norsk, må du trykke nei. Velger du oversettelse får du ikke skrevet inn tekst.

Priser inkl. porto

A5, A6 og kvadrat 
1–4 postkort19 NOK/stk.
5–9 postkort16 NOK/stk.
10–19 postkort15 NOK/stk.
20–199 postkort14 NOK/stk.
200 postkort og over13 NOK/stk.
A429 NOK/stk.

Bilder

Last ned bildet/bildene du vil ha på postkortet/kortenes fremside på din egen PC. Du kan velge mellom 25 ulike design, hvorav 15 er tilpasset “ME-skandalen” og 10 knyttes til ME-dagen og MillionsMissing 2021.

Du finner alle kortene nederst i dette innlegget. Høyreklikk på bildet og lagre på din PC.

Her er 9 eksempler:

Tekst

Foreslår at teksten er litt personlig og gjenspeiler hvordan du berøres av ME-skandalen fra ditt ståsted.

Her er 6 forslag fra pasienter, pårørende, en helsearbeider og en venn:

 • Pasient 1

  “Hei! ME-pasienter er vant til at «alle kan» sykdommen vår. Det gjør vondt når personer med makt kommer med nedverdigende kommentarer og uttalelser basert på manglende kunnskap om ME. Men all utmattelse er ikke ME og ME er mye mer enn utmattelse. Kunnskap er makt; 1 års forskning på Parkinson = 50 års forskning på ME… Vær så snill og støtt oss ved å se dokumentaren ME- Skandalen. Vi er desperate etter å få livene våre tilbake. Karin 55 år, pasient i snart 40 år”
  .
 • Pasient 2

  “Hei! Jeg heter Sissel og har levd i karantene og isolasjon i 6 år. Det var et stort sjokk da jeg ikke ble frisk etter en virusinfeksjon, og istedenfor ble verre etter alle former for aktivitet. Det har blitt mange tårer i sorgen over tapt liv og helse, men den største fortvilelsen er likevel samfunnets svik mot pasientgruppen. Jeg håper du vil spandere 3 timer av ditt liv på å se “ME-skandalen” på YouTube. Sammen med vilje til endring, vil du kunne påvirke livet til tusenvis av ME-pasienter.”
  .
 • Pårørende 1

  “Hei! Jeg heter Rigmor og er mor til en ME-syk. Det er ensomt å være pårørende til en som har så mange plager, og som møter så lite forståelse. Verst av alt er alle misoppfatninger om at sykdommen sitter i hodet og at man kan tenke eller trene seg ut av den. Som nærstående har jeg sett at dette er feil. Når media framstiller ME som manglende vilje til å bli frisk, er det som å bli sparket i magen. Jeg ønsker at pasienter og pårørende blir lyttet til og vist tillit og respekt.”
  .
 • Pårørende 2

  “Hei! Jeg heter Tone og er mor til to unge ME-syke. Vær så snill! Lytt til pasientene, og lytt til forskere fra hele verden. ME er en fysisk sykdom. Ta den på alvor. Tro på pasientene, de vil ikke noe annet enn å bli friske, og de trenger å bli møtt med respekt.”
  .
 • Helsearbeider

  “Hei! Norge har verdens beste helsevesen med ansatte som jobber etter strenge etiske krav til sin yrkesutførelse. Etter norsk lov skal pasienter tilbys evidensbasert behandling av autorisert helsepersonell. Men det norske helsevesenet mangler vilje til å oppdatere kunnskapen på ME feltet etter nyeste internasjonale forskningsfunn. Når skal behandling og kunnskap om ME oppdateres til et faglig forsvarlig nivå? Hilsen autorisert helsepersonell”
  .
 • Venn

  “Hei! Kan du hjelpe oss å sette lys på nyere forskning innen ME for å hindre medisinske overgrep? DU har makt og ryggrad til å gjøre en forskjell. Makt til å anerkjenne evidensbasert forskning. Makt til å anerkjenne at dette er en alvorlig fysisk lidelse som ikke fjernes ved tanketrening, røkelse og myrra. Jeg savner latteren til min ressurssterke og modige venn. Flere år er tilbragt i et mørkt rom – som en levende død. Livsviljen er enda sterk. Jeg er redd lyset kan slukne i kamp. Kan du hjelpe?”

Adresselister

Vedlagt følger adresselister over relevante mottakere, som du kan redigere og kopiere i fra. Åpne linkene og last ned på egen PC ved å trykke på pil-ikonet oppe til høyre.

 • Ved utsendelse av ett kort, skrives mottaker inn i selve bestillingen
 • Ved utsendelse av samme kort til flere mottakere, skrives de inn i et Excel-dokument som man laster inn i bestillingen.

Vedlagte lister er laget etter PostNord sin mal.

 1. Stortingsrepresentanter
  Kilde: Representanter og komiteer – stortinget.no
  Side 1 = alle Stortingsrepresentantene
  Side 2-10 = inndeling etter partier (se faner nederst)
 2. Ministre med statssekretærer og politiske rådgivere (se faner nederst)
  Kilde: Departementene – regjeringen.no
 3. Politiske partier
  Kilde: Stortingsvalget 2021 – Store norske leksikon (snl.no)
 4. Ungdomspartier
 5. Helse Norge (inkl. navn og roller på relevante mottakere)
 6. Media (inkl. redaktører og div. journalister)
  Kilde: Norske aviser – Store norske leksikon (snl.no)

Blir du MEd?

Håper mange har lyst å bidra til aksjonen! Den pågår i hele mai.

“Det er egentlig en skandale. Pasientene har møtt en mangel på respekt rett og slett fordi vi har manglet kunnskap. Det verste er at vi heller ikke har gjort så mye for å få den kunnskapen” – sa statsminister Erna Solberg på ME-dagen i 2015. For 6 år siden.

La oss tipse dem alle om hvor stor “ME-skandalen” er nå.

Redigert 19/5/21: Kildelister for Del 1 & Del 2

Tusen, tusen takk til alle som har hjulpet med å utarbeide tekstforslag og adresselister. Denne aksjonen hadde aldri blitt til uten dere:

Brit Christin Nyman Aarre, Beate Stenkløv, Kirsten Elgaaen, Karin E. Wattum, Lene, Rigmor og Tone. ❤

En ekstra stor og varm takk til sommerfugl-jenta Emma, som har vært ME-syk mesteparten av livet sitt, og som har godkjent at vi kan bruke den fine tegningen hennes som postkort. ❤

Sammen er vi sterke!

Vennlig hilsen
Sissel Sunde

Administrator for MillionsMissing Stavanger

25 postkort

Last ned ved å høyreklikke på bildet og lagre på din egen PC.

Bildene kan også deles i sosiale medier, sammen med linker til ME-skandalen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

4 thoughts on “Postkortaksjon 2021

 1. Dear Sissel,

  congratulations for this wonderful E-Mail / blog-article concerning your norwegian postcard-action! I so much hope it will be successful and help improve the situation for PwME in Norwey! Fingers crossed!

  We had a comparable initiative here in Germany sending postcards to the heads of our federal governments. Our governments are as blinded to reasons and emotions of ME/CFS themes as yours in Norway.

  Advocating on behalf of ME/CFS is a hard business, especially as i am a longtime PwME (16ys) being severe and in need for care for 6 ys now. That’s why i would like to ask you a favour: you created wonderful collages / motives for your postcards. Would it be OK if i copy some of them and modify them for use here in Germany for future projects or awareness on social media? It would help me a lot as my energylevels are on an alltime low.

  I hope you are doing as well as possible under ME/CFS circumstances! I’m sending lots of love and a warm hug. 💖

  Thanks a lot in advance for your kind help!

  Kind regards

  Simone Bühring from Oldenburg in Northern-Germany

  Liked by 1 person

  1. Dear Simone,

   Thanks a lot for your kind feedback. 🙂 I’m so sorry to hear about your long time struggle with this terrible illness, and sending you lots of love in return. ❤

   You are more than welcome to copy the images for a German project. I've created all of them in https://www.canva.com/ They have lots of free templates and photos. However, I've signed up for paid subscription, and don't know if the templates I used are for free or not. But you'll find them under Posters and Cards. 🙂

   MEAction's MillionsMissing pics you'll find under "Graphics": https://millionsmissing.meaction.net/

   Good luck and wishing you all the best. ❤

   Sissel

   Like

   1. PS! I forgot to mention that I’ve changed the colors on most of the designs to match MillionsMissing, so please be aware the templates may look a little different in Canva. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s